Selecteer pagina

“Dit was de moeilijkste opdracht die ik kon krijgen”

Vijf vragen aan productontwerper Bertrand Lejoly

De Belgische product designer Bertrand Lejoly ontwierp voor Duravit de nieuwe D-Neo-serie, bestaande uit keramiek, meubels, ligbaden en kranen. Een gemakkelijke opdracht was het niet, zo vertelt hij. “Een mooie uitdaging.”

Bertrand Lejoly omschrijft zijn eigen stijl als verfijnde eenvoud. Hij is vooral geïnteresseerd in het spelen met elementen die verankerd zijn in het collectieve geheugen.

Wat was de opdracht van Duravit?
“De briefing was heel duidelijk. Het moest een complete serie worden met een fraai design die het merk toch voor een goede prijs kan aanbieden. De collectie moest veelzijdig en vooral tijdloos zijn. Het moest niet te veel polariseren, slim en doordacht ontworpen zijn en een brede doelgroep aanspreken. Dit is de moeilijkste opdracht die je kunt krijgen en tegelijkertijd ook de meest uitdagende. Of ik geslaagd ben en D-Neo echt tijdloos is, zal pas later blijken. Uiteindelijk beslist de markt zelf. Dat maakt mijn werk zo boeiend.”

Wat is jouw hoogtepunt in de D-Neo-serie?
“Het complete assortiment bestaat uit zestig producten. Mijn favoriete stuk uit de collectie is de wastafel, het is het centrale element in de badkamer. Daarmee start je eigenlijk altijd als je zo’n collectie ontwerpt.
Het was dan ook het startpunt voor het creatieve ontwerpproces voor D-Neo. De subtiele, omlopende rand is als een frame het uitgangspunt voor de hele serie geworden, zowel vanuit functioneel als esthetisch oogpunt. Toch heeft elk object zijn eigen, passende design gekregen.”

Wat was je inspiratie voor die rand van de wastafel?
“Het is een ontwerpelement die je herkent van oude, traditionele wasbakmodellen. Maar ik heb hem gemoderniseerd en heel subtiel en slank gemaakt.
Vervolgens heb ik geprobeerd om alle andere ontwerpen aan te laten sluiten bij de wastafel, maar dan wel op een subtiele manier. Zo hebben de hoeken van de kraan dezelfde radius als de spoelbak en dat geldt ook voor de deurgrepen.
Je kunt niet direct zeggen waarom je naar een designobject zit te kijken, maar je weet het wel gelijk. Dat lukt alleen met hele subtiele, fraaie details.”

De meubels hebben veel open elementen. Sluit dat aan bij de huidige trends op badkamergebied?
“In het algemeen wel. Je krijgt door open opbergvakken veel meer lucht in het interieurdesign. En dan hebben we ook nog gekozen voor zwart eiken als materiaal en dat sluit natuurlijk helemaal aan bij de huidige interieurtrends.
Nederlanders willen echter vaak dichte laden. Want, dan heb je meer opbergruimte voor spullen die je niet wilt zien. Toch zien we ook in Nederland een groeiende vraag naar een frisser, luchtiger ontwerp.
We hebben overigens heel veel rekening gehouden met de lokale markt. Zo is het toilet vrij klein, want badkamers worden in Nederland steeds kleiner. En het deksel van het toilet is ook heel slank en subtiel vormgegeven, zodat het ogenschijnlijk weinig ruimte inneemt.”

Herkennen we hierin jouw persoonlijke handtekening?
“Absoluut. Design moet subtiel aanwezig zijn. Volledig geïntegreerd als het ware. Dat is eigenlijk ook de stijl van een van mij belangrijkst leermeesters: Vincent van Duysen. Hij ontwerpt minimalistisch is, maar zorgt altijd voor een warme sfeer in huis.
Voor hem werken heeft mij enorm geholpen om te leren denken als een interieurontwerper. Daardoor kan ik nu als zelfstandig productontwerper collecties maken waar interieurontwerpers echt iets meer kunnen, terwijl de meeste product ontwerpers puur het product als uitgangspunt nemen. Dus die ervaring bij Van Duysen is heel goed geweest. Daar heb ik veel geluk mee gehad.”

Widgets

Hier komen widgets (ads, nieuwsbrief, doorbladerbaar blad etc)

Gerelateerd

Trendy terracotta in de badkamer

Trendy terracotta in de badkamer

Interieurtrends Terracotta is in 2021/2022 een absolute trendkleur. Dit najaar is deze interieurtrend nog sterker aanwezig dan anders. Of we nu rondliepen op de design week in Milaan of door het nieuws van accessoire- en meubelfabrikanten spitten: het terracotta is...

Badmeesters: B-bis Architecten

Badmeesters: B-bis Architecten

Sommige interieurarchitecten en designers durven echt out of the box te denken. Ze komen met de meest waanzinnige badkamers. Creatief, ongeremd en met een geheel eigen stijl. In deze editie van out of the box B-bis Architecten uit Antwerpen. Mede-eigenaar Sebastiaan...

Dekker Zevenhuizen: Maatwerk in de badkamer

Dekker Zevenhuizen: Maatwerk in de badkamer

Waarom kun je wel een maatwerkkeuken krijgen, maar zijn standaard meubels in de badkamerbranche nog gewoontegoed? Dekker Zevenhuizen heeft hiervoor een oplossing ontwikkeld; een nieuw merk genaamd Qisani dat op maat gemaakte badmeubels levert die zijn gemaakt van...

Ontvang onze nieuwsbrieven